Hur man startar ett hundrastningsföretag

hundrastning

Att gå som egenföretagare och starta eget företag ger dig friheten att vara din egen chef och välja de kunder du jobbar med, men klichén är sant – du måste lägga in jobbet för att få belöningarna. Så här ska du göra:

 • Skriv en affärsplan för hundrastning

Att skriva en affärsplan innan du börjar hjälper dig att identifiera möjligheten, dina konkurrenter och hur du faktiskt kommer att driva ditt företag. Genom att göra detta i början av processen kan du svara på alla nödvändiga frågor och ta itu med eventuella problem tidigt.

 • Förstå regler och bestämmelser för hundrastning

Kontrollera de lokala myndigheterna för information om hur du startar ett hundrastningsföretag, och de är särskilt hjälpsamma när det gäller att förstå de viktigaste reglerna och reglerna.

Några av dessa regler kan inkludera:

 1. träffa ägare före den första bokningen
 2. begränsa antalet hundar som gått tillsammans
 3. föra register över allt utfört arbete
 4. skydda kunders personliga information
 5. se till att alla hundar offentligt har en krage med ägarens namn och adress på
 6. rengöra avföring
 • Tänk på företagsförsäkring

Hundägare ansvarar för sina husdjur, vilket innebär att de förväntar sig att du är försiktig och pålitlig.

Att få en skräddarsydd hundpromenadförsäkring kan hjälpa dig att visa kunder att du menar allvar med ditt arbete.

 • Räkna ut hur mycket du ska ta betalt

Som hundrastare kan du förvänta dig att tjäna cirka 60-100 SEK per hund för promenader som varar mellan 30 minuter och en timme i ett flock (privata promenader kan du ta ut mer).

Om du går mer än en hund samtidigt betyder det att du kan tjäna ett betydande belopp. Men dessa priser kan variera beroende på dina allmänna kostnader, antalet hundar du tar per promenad och antalet timmar du går per dag. Var också beredd att förhandla om pris med dina kunder.

Priser kan också variera beroende på plats, och verksamhetens karaktär innebär att det inte finns någon fast pris som du ska ta ut.

När du precis börjar kan du överväga att erbjuda introduktionspriser för att driva nya affärer.

 • Få rätt transport

Medan du kan använda kollektivtrafik för att ta dig och hundarna runt (till exempel om du bor i en väl ansluten stad) är det mycket lättare om du har ditt eget fordon – speciellt om du inte bor nära utrymmen där du kan ta dem en promenad.

 • Håll koll på den dagliga driften av ditt företag

Hundrastning kanske inte verkar vara ett företag i traditionell mening, men det är fortfarande ett företag. Du måste hålla koll på det, inklusive:

 1. gå som egenföretagare i första hand, från att registrera sig hos Skatteverket till att välja en juridisk struktur för ditt företag
 2. hålla exakta register och lämna in din inkomstdeklaration i tid varje år
 3. din redovisning för småföretag och skapa ett bankkonto för att hålla din personliga ekonomi åtskild
 4. för att växa ditt företag och få ditt namn där ute, bör du marknadsföra dig själv – nätverk med dina kunder och andra företag som kan vara intresserade av att arbeta med dig