Visste du att radon är hälsofarligt? Långvarig exponering av höga nivåer av radon ökar risken för lungcancer. Bara i Sverige drabbas cirka 500 personer varje år av lungcancer på grund av radon. Man räknar med att det idag finns cirka 400 000 bostäder i Sverige med förhöjda halter av radon i inomhusluften. Här är nio viktiga fakta om radon:
-
Radon är en radioaktiv gas som bildas naturligt i berggrunden när radium sönderfaller. Det är en farlig gas eftersom det kan orsaka cancer och andra hälsoproblem.
- Enligt World Health Organization (WHO) är radon en av de främsta orsakerna till lungcancer, speciellt bland rökare.
- Radon är osynlig, luktfri, färglös så det går inte att se den eller känna doften av den. Radonhalten mäts i enheten Becquerel (Bq/m3) per kubikmeter inomhusluft. I Sverige har är gränsen för högsta radonhalt i inomhusmiljöer 200 bq/m3
- Radon är vanligt i många hus, speciellt de som byggdes på eller nära uranrika områden.
- Radon kan tränga in i hus från marken och samlas upp i luften som vi andas i. Radon från marken är den vanligaste källan till radon i våra hus.
- Radonhalterna kan variera från hus till hus, beroende på geologiska förhållanden, byggteknik och andra faktorer.
- Radonmätning är väldigt enkelt! Beställ hem radonmätare och placera dem enligt medföljande instruktioner. När mätperioden är klar skickar du tillbaka dosorna för analys. Efter cirka en vecka får du svar på om det finns förhöjda radonhalter eller ej.
- Radon kan enkelt minska genom att öka ventilationen i ditt hem, inklusive genom att öppna fönster och installera bättre ventilation.
- Att mäta radon på arbetsplatser är arbetsgivares ansvar. Att begränsa mängden radon på arbetsplatsen är en viktig och obligatorisk del av det lagstadgade arbetsmiljöarbetet. Radonmätning på arbetsplatser ska pågå under minst två månader.